Black currant

Pochodzenie: Jest to odmiana szkocka, uzyskana w SCRI. z krzyżówek odmian: "Ben Sarek" x "Ben Lomond".
Krzew: Krzew tej odmiany rośnie słabo lub średnio silnie (odmiana polecana jest więc na lepsze gleby). Pędy jednoroczne są liczne, średniej długości. Liście średniej wielkości, ciemnozielone, w zarysie okrągłe.
Owoc: Owoce "Ben Connana" są: duże i bardzo duże, dosyć jędrne, smaczne. Grona średniej długości, gęsto umieszczone na pędach. W bardzo upalne lata mogą dość szybko przejrzewać.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana ta jest średnio-wczesna, dojrzałość zbiorczą osiąga około 2-3dni wcześniej niż "Ben Lomond"
Wrażliwość na choroby: Odmiana ta charakteryzuje się małą wrażliwością na mączniaka i opadzinę oraz dużą na rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Dosyć niska wartość przetwórcza, owoce nie mogą być wykorzystane na soki, ale mogą być wykorzystane na inne przetwory, tym niemniej jednak odmiana ma ogromny potencjał plonowania i korzystny pokrój do zbioru mechanicznego.

Pochodzenie: Jest to odmiana szkocka, uzyskana w SCRI. z krzyżówek odmian: (ND12 / 26 x ((Vistavotnjaja x (x R. Mendip Krzyż dikuscha) x (Goliat x Ojebyn)) x Westra). "Ben Tron" jest odmianą zbliżoną do "Ben Hopa", niezwykle popularna w Danii, a także w Wielkiej Brytanii.
Krzew: Krzew "Ben Trona" rośnie średnio silnie lub silnie. Pokrój dosyć wzniesiony(tworzy idealną literę "V", bardzo zwarty. Pędy bardzo sztywne, licznie wyrastające u nasady krzewu. Liście średniej wielkości i duże , ciemno-zielone. Pąki gęsto osadzone na pędzie.
Owoc: Owoce są zazwyczaj średniej i dużej wielkości, równomiernie dojrzewają w gronach, nie zdarza się, by osypywały się z krzaków przed zbiorem.
Dojrzałość zbiorcza: Dojrzałość zbiorczą osiąga kilka dni po odmianie "Ben Lomond".
Wrażliwość na choroby: Odmiana ta charakteryzuje się małą wrażliwością na mączniaka oraz średnią na opadzinę i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Odmiana jak najbardziej nadaję się do przetwórstwa. Podobnie jak "Ben Hope" korzystnie sprawdza się w zbiorze mechanicznym.

Origin: This is a Polish variety, protected by a license, bred at the Institute of Horticulture and Floriculture in Skierniewice. Origin: "Gołubka" x "Ferodi".
Shrub: Shrubs of this variety grow quite strongly (they will also survive on worse soils), have a compact habit, with a tendency to spread into the inter-branch under the mass of fruit. The stems are strong and medium thick, numerous. Small buds, elongated protruding from the shoots, external anthocyanin color scales. Medium-sized leaves, five-lobed, light green, with an elongated central flap. Inflorescences are single or double, of medium length.
Fruitc: The berries of "Gofert" variety are medium-sized and large (0.9-1.2 g), tasty, due to the appropriate ratio of sugars to organic acids. The fruits contain a lot of extract (17.8%), ascorbic acid (vitamin C) - 240 mg/100 g, and anthocyanin pigments - 340 mg/100 g.
Harvest maturity: "Gofert" is a variation at an early ripening time, the fruits ripen 8-10 days earlier than the "Ben Lomond" variety, i.e. the beginning of July. The variety is characterized by a very high yield potential, regularly repeating abundant yields every year.
Diseases susceptibility: The variety is resistant to American gooseberry mildew and healing wilt-currant rust.
Usefulness of the variety: "Gofert fruit is ideally suited for use in the fresh state, as a dessert or for processing, for the production of concentrate, frozen foods and similar products. Due to the slightly spreading habit of the bush and elastic shoots, it is suitable for mechanical fruit harvesting using various types of combine harvesters.

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, o rodowodzie: "Ojebyn" x "Ceres".
Krzew: Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju zwartym z tendencją do rozchylania się. Pędy średniej grubości, licznie wyrastające u nasady krzewu. Pąki średniej wielkości, lekko owalne, odstające od pędów, łuski zewnętrzne słabo zabarwione na kolor antocyjanowy. Liście małe, jasnozielone, trójklapowe, z wyraźną klapą środkową. Kwiatostany pojedyncze lub podwójne, krótkie i średniej długości.
Owoc: Wytwarza owoce średniej wielkości, o dużej przydatności przetwórczej na koncentraty i soki ( z powodu wysokiej zawartości ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych).Masa 100 owoców wynosi około 110g.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o średnio późnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają około 3-4 dni wcześniej niż u odmiany "Ben Lomond". Odmiana bardzo dobrze plonuje.
Wrażliwość na choroby: Rośliny charakteryzują się wysoką, polową odpornością na wielkopąkowca porzeczkowego, mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową oraz są średnio podatne na opadzinę liści.
Przydatność odmiany: Stanowi wartościową odmianę, przydatną do zamrażalnictwa i wszelkiego rodzaju przetwórstwa. Polecana jest do tradycyjnej uprawy, jednakże nadaje się także do uprawy integrowanej i amatorskiej. Krzewy spełniają również wymogi mechanicznego zbioru owoców, gdzie dokładność zbioru przy właściwym zastosowaniu kombajnu jest oceniana na poziomie 97-98%.

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, posiadająca rodowód "S12/3/83" x "EMB 1834/113".
Krzew: Krzewy rosną słabo lub średnio silnie, mają pokrój zwarty. Pędy są średniej długości, dość liczne. Pąki małe, owalne, łuski zewnętrzne koloru brązowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, zielone. Kwiatostany podwójne, potrójne, średniej długości i krótkie.
Owoce: Odmiana wytwarza małe i średniej wielkości owoce (0,6-0,8 g).  Zawierają również średnio-dużo ekstraktu, kwasu askorbinowego czyli witaminy "C"  (dwa razy więcej niż w przypadku owoców starych odmian "Ojebyn" i "Titania"), a także barwników antocyjanowych. Mają dosyć znaczną kwasowość.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o średnio-późnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają w około 5-7 dni po odmianie "Ben Lomond". Odmiana charakteryzuje się bardzo dużym potencjałem plonowania, owocując każdego roku obficie.
Wrażliwość na choroby: Odmiana jest genetycznie całkowicie odporna na wielkopąkowca porzeczkowego (najgroźniejszego szkodnika i wektora wirusa rewersji), co zostało sprawdzone i potwierdzone w kilku laboratoriach biotechnologicznych (min. w Polsce, Danii czy Szkocji).Krzewy odmiany "Polares" są odporne także na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz mało wrażliwe na antraknozę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Plonuje bardzo obficie na żyznych glebach (klasy III i lepszych). Wytwarza owoce o znacznie wysokiej jakości, które są przydatne do przetwórstwa, głównie do produkcji koncentratu i soków. "Polares" jest odmianą przydatną do zbioru mechanicznego.

Pochodzenie: "OPIS W PRZYGOTOWANIU"
Krzew:
Owoce:
Dojrzałość zbiorcza:
Wrażliwość na choroby:
Przydatność odmiany:

Origin: This is a Polish variety, protected by a license, bred at the Institute of Horticulture and Floriculture in Skierniewice. It comes from a cross between the varieties "Titania" x "Ben Hope".
Shrub: The shrubs grow strongly and have a slightly spreading habit. The stems are strong and thick, quite numerous. Buds are large, elongated protruding slightly from the shoots, outer husks of brown color. Leaves are large size, five-lobed, light-green, clearly innervated, with an elongated central flap. Inflorescences are single or double, of medium length.
Fruitc: The variety produces large and medium-sized fruits (1.0 - 1.2 g), collected in medium-length grapes. On average there are about 10 fruits in the grape. They stay on the bushes long after they mature. Fruits contain a lot of extract and acidity and a lot of anthocyanin and ascorbic acid (vitamin C).
Harvest maturity: "Tihope" is a variation of medium-early ripening time, the fruits ripen at a similar time as the "Ben Lomond" variety. It should be noted that the variety is characterized by a huge harvesting potential, regular in each harvesting season.
Diseases susceptibility: Plants are resistant to frost and also resistant to American gooseberry mildew and healing wilt-currant rust, moderately susceptible to anthracnose currant leaves.
Usefulness of the variety: "Tihope" is a new variety of black currant. Fruit of this variety are useful for processing and freezing and for the fresh market. Due to the high yield, good fruit quality and high plant resistance to fungal diseases of leaves and shoots, it can be recommended for traditional commercial and amateur cultivation.

Pochodzenie: "OPIS W PRZYGOTOWANIU"
Krzew:
Owoce:
Dojrzałość zbiorcza:
Wrażliwość na choroby:
Przydatność odmiany:

The maturity of most varieties described here has been compared to the standard "Ben Lomond" variety, which reaches the maturity of about half of July.

The usefulness in terms of mechanical harvest and general crop cultivation of the majority of varieties described here has been tested in our farms, thanks to which we can share great experience and insights on these varieties.

Illegal reproduction and dissemination of varieties that are legally protected is a crime for which a fine or restriction of liberty or even imprisonment of up to one year may be imposed on the basis of the Law on the legal protection of plant varieties of June 26, 2003 (Official Journal No. 137, item 1300, as amended).