Porzeczka czarna

Pochodzenie: Jest to odmiana szkocka, uzyskana w SCRI. z krzyżówek odmian: "Ben Sarek" x "Ben Lomond".
Krzew: Krzew tej odmiany rośnie słabo lub średnio silnie (odmiana polecana jest więc na lepsze gleby). Pędy jednoroczne są liczne, średniej długości. Liście średniej wielkości, ciemnozielone, w zarysie okrągłe.
Owoc: Owoce "Ben Connana" są: duże i bardzo duże, dosyć jędrne, smaczne. Grona średniej długości, gęsto umieszczone na pędach. W bardzo upalne lata mogą dość szybko przejrzewać.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana ta jest średnio-wczesna, dojrzałość zbiorczą osiąga około 2-3dni wcześniej niż "Ben Lomond"
Wrażliwość na choroby: Odmiana ta charakteryzuje się małą wrażliwością na mączniaka i opadzinę oraz dużą na rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Dosyć niska wartość przetwórcza, owoce nie mogą być wykorzystane na soki, ale mogą być wykorzystane na inne przetwory, tym niemniej jednak odmiana ma ogromny potencjał plonowania i korzystny pokrój do zbioru mechanicznego.

Pochodzenie: Jest to odmiana szkocka, uzyskana w SCRI. z krzyżówek odmian: (ND12 / 26 x ((Vistavotnjaja x (x R. Mendip Krzyż dikuscha) x (Goliat x Ojebyn)) x Westra). "Ben Tron" jest odmianą zbliżoną do "Ben Hopa", niezwykle popularna w Danii, a także w Wielkiej Brytanii.
Krzew: Krzew "Ben Trona" rośnie średnio silnie lub silnie. Pokrój dosyć wzniesiony(tworzy idealną literę "V", bardzo zwarty. Pędy bardzo sztywne, licznie wyrastające u nasady krzewu. Liście średniej wielkości i duże , ciemno-zielone. Pąki gęsto osadzone na pędzie.
Owoc: Owoce są zazwyczaj średniej i dużej wielkości, równomiernie dojrzewają w gronach, nie zdarza się, by osypywały się z krzaków przed zbiorem.
Dojrzałość zbiorcza: Dojrzałość zbiorczą osiąga kilka dni po odmianie "Ben Lomond".
Wrażliwość na choroby: Odmiana ta charakteryzuje się małą wrażliwością na mączniaka oraz średnią na opadzinę i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Odmiana jak najbardziej nadaję się do przetwórstwa. Podobnie jak "Ben Hope" korzystnie sprawdza się w zbiorze mechanicznym.

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Rodowód: "Gołubka" x "Ferodi".
Krzew: Krzewy tej odmiany rosną dość silnie(poradzą sobie także na gorszych glebach), ma pokrój zwarty, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia pod masą owoców. Pędy są silne i średnio grube, liczne. Pąki małe, wydłużone odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru lekko antocyjanowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą. Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości.
Owoc: Jagody wytwarzane przez odmianę "Gofert" są średniej wielkości i duże (0,9-1,2 g), smaczne, ze względu na odpowiedni stosunek cukrów do kwasów organicznych. Owoce zawierają dużo ekstraktu (17,8%), kwasu askorbinowego (wit. C) – 240 mg/100 g, oraz barwników antocyjanowych – 340 mg/100 g.
Dojrzałość zbiorcza: "Gofert" jest odmianą o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 8-10 dni wcześniej niż odmiany "Ben Lomond" tj. początek Lipca. Odmiana charakteryzuje się bardzo dużym potencjałem plonowania, regularnie powtarzając co roku obfite plony.
Wrażliwość na choroby: Odmiana jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Owoce Goferta idealnie nadają się do wykorzystania w stanie świeżym, jako deserowe bądź jak i do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i tym podobnych przetworów.  Z uwagi na lekko rozłożysty pokrój krzewu oraz elastyczne pędy, nadaje się do mechanicznego zbioru owoców z zastosowaniem różnych typów kombajnów.

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, o rodowodzie: "Ojebyn" x "Ceres".
Krzew: Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju zwartym z tendencją do rozchylania się. Pędy średniej grubości, licznie wyrastające u nasady krzewu. Pąki średniej wielkości, lekko owalne, odstające od pędów, łuski zewnętrzne słabo zabarwione na kolor antocyjanowy. Liście małe, jasnozielone, trójklapowe, z wyraźną klapą środkową. Kwiatostany pojedyncze lub podwójne, krótkie i średniej długości.
Owoc: Wytwarza owoce średniej wielkości, o dużej przydatności przetwórczej na koncentraty i soki ( z powodu wysokiej zawartości ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych).Masa 100 owoców wynosi około 110g.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o średnio późnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają około 3-4 dni wcześniej niż u odmiany "Ben Lomond". Odmiana bardzo dobrze plonuje.
Wrażliwość na choroby: Rośliny charakteryzują się wysoką, polową odpornością na wielkopąkowca porzeczkowego, mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową oraz są średnio podatne na opadzinę liści.
Przydatność odmiany: Stanowi wartościową odmianę, przydatną do zamrażalnictwa i wszelkiego rodzaju przetwórstwa. Polecana jest do tradycyjnej uprawy, jednakże nadaje się także do uprawy integrowanej i amatorskiej. Krzewy spełniają również wymogi mechanicznego zbioru owoców, gdzie dokładność zbioru przy właściwym zastosowaniu kombajnu jest oceniana na poziomie 97-98%.

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, posiadająca rodowód "S12/3/83" x "EMB 1834/113".
Krzew: Krzewy rosną słabo lub średnio silnie, mają pokrój zwarty. Pędy są średniej długości, dość liczne. Pąki małe, owalne, łuski zewnętrzne koloru brązowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, zielone. Kwiatostany podwójne, potrójne, średniej długości i krótkie.
Owoce: Odmiana wytwarza małe i średniej wielkości owoce (0,6-0,8 g).  Zawierają również średnio-dużo ekstraktu, kwasu askorbinowego czyli witaminy "C"  (dwa razy więcej niż w przypadku owoców starych odmian "Ojebyn" i "Titania"), a także barwników antocyjanowych. Mają dosyć znaczną kwasowość.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o średnio-późnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają w około 5-7 dni po odmianie "Ben Lomond". Odmiana charakteryzuje się bardzo dużym potencjałem plonowania, owocując każdego roku obficie.
Wrażliwość na choroby: Odmiana jest genetycznie całkowicie odporna na wielkopąkowca porzeczkowego (najgroźniejszego szkodnika i wektora wirusa rewersji), co zostało sprawdzone i potwierdzone w kilku laboratoriach biotechnologicznych (min. w Polsce, Danii czy Szkocji).Krzewy odmiany "Polares" są odporne także na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz mało wrażliwe na antraknozę liści i rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Plonuje bardzo obficie na żyznych glebach (klasy III i lepszych). Wytwarza owoce o znacznie wysokiej jakości, które są przydatne do przetwórstwa, głównie do produkcji koncentratu i soków. "Polares" jest odmianą przydatną do zbioru mechanicznego.

Pochodzenie: "OPIS W PRZYGOTOWANIU"
Krzew:
Owoce:
Dojrzałość zbiorcza:
Wrażliwość na choroby:
Przydatność odmiany:

Pochodzenie: Jest to odmiana polska, chroniona licencją, wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, pochodzi od krzyżówki odmian "Titania" x "Ben Hope".
Krzew: Krzewy rosną silnie, mają pokrój lekko rozłożysty. Pędy są silne i grube, dosyć liczne. Pąki dużej wielkości, wydłużone odstające nieco od pędów, łuski zewnętrzne koloru brązowego. Liście dużego rozmiaru, pięcio-klapowe, jasnozielone, wyraźnie unerwione, z wydłużoną środkową klapą. Kwiatostany pojedyncze lub podwójne, średniej długości i długie.
Owoc: Odmiana wytwarza duże i średniej wielkości owoce (1,0 – 1,2 g), zebrane w średniej długości grona, przeciętnie znajduje się ok. 10 owoców w gronie. Długo po dojrzaniu pozostają na krzakach. Zawierają sporo ekstraktu i kwasowości oraz dużo barwników antocyjanowych i kwasu askorbinowego (witamina C). Posiadają także znaczną kwasowość.
Dojrzałość zbiorcza: "Tihope" jest odmianą o średnio-wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają w podobnym terminie jak w przypadku odmiany "Ben Lomond". Należy nadmienić, iż odmianę cechuje ogromny potencjał plonowania, regularny w każdym sezonie zbiorczym.
Wrażliwość na choroby: Rośliny są wytrzymałe na mróz, odporne na amerykański mączniak agrestu i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, średnio podatne na antraknozę liści porzeczki.
Przydatność odmiany: "Tihope" jest nową odmianą porzeczki czarnej, o owocach przydatnych do przetwórstwa i zamrażalnictwa oraz na świeży rynek. Ze względu na wysokie plonowanie, dobrą jakość owoców oraz wysoką odporność roślin na choroby grzybowe liści i pędów może być polecana do tradycyjnej uprawy towarowej i amatorskiej.

Pochodzenie: "OPIS W PRZYGOTOWANIU"
Krzew:
Owoce:
Dojrzałość zbiorcza:
Wrażliwość na choroby:
Przydatność odmiany:

Dojrzałość zbiorcza większości tutaj opisanych odmian została porównana do standardowej odmiany "Ben Lomond", która dojrzałość zbiorczą osiąga około połowy Lipca.

Przydatność pod kątem zbioru mechanicznego i ogólnej uprawy towarowej większości opisanych tutaj odmian została sprawdzona w Naszych rodzimych gospodarstwach, dzięki czemu możemy podzielić się doskonałym doświadczeniem i spostrzeżeniami na temat tychże odmian.

Nielegalne rozmnażanie i rozpowszechnianie odmian, które są objęte ochroną prawną jest przestępstwem, za które grozi kara grzywny, ograniczenia wolności, a nawet kara pozbawienia wolności do jednego roku na podstawie Ustawy o ochronie prawnej odmian roślin z dnia 26 czerwca 2003 r. (Dz.U. nr 137, poz. 1300 z późniejszymi zmianami)