Pochodzenie: |
Jest to odmiana niemiecka, pochodząca od odmiany "Holenderska Czerwona". Została wpisana do Rejestru Odmian COBORU w roku 1998. |
Krzew: |
Krzewy tej odmiany rosną zazwyczaj średnio-silnie, ich pokrój zmienia się wraz z wiekiem od kulistego(młode krzewy) do zwartego o nieco zwisających pędach(stare). Pędy są bardzo sztywne, silnie rozgałęzione, z dużą ilością krótkopędów. Liście są średniej wielkości, barwy jasnozielonej, pięcio-klapowe, z krótkimi klapami, szczególnie nasadowymi. |
Owoce: |
Owoce są średniej wielkości, wyrównane w gronie, wydłużone, słodko-kwaśne, w smaku raczej łagodne. Grona są długie i bardzo długie, dosyć zwarte oraz cylindryczne, delikatnie przestrzelone. |
Dojrzałość zbiorcza: |
"Biała z Jüterbog" jest odmianą średnio-wczesną, termin dojrzewania przypada około połowy lipca. Owoce dojrzewania równomiernie na krzakach i nie osypują się przedwcześnie. |
Wrażliwość na choroby: |
Krzewy są odporne na opadzinę liści oraz średnio wrażliwe na mączniaka. |
Przydatność odmiany: |
Ta odmiana może być wykorzystana jako deserowa w produkcji szpalerowej i pod osłonami, ale także do produkcji amatorskiej ze względna bardzo łatwy zbiór owoców."Biała z Jüterbog" jest polecana także do tradycyjnej, towarowej uprawy, między innymi ze względu na korzystne przystosowanie się i odpowiednie plonowanie w różnych warunkach glebowych. |